Το μόνο που πρέπει να γνωρίζετε για τη δυσαισθησία

Το μόνο που πρέπει να γνωρίζετε για τη δυσαισθησία

Η δυσαισθησία είναι μια αίσθηση που οι άνθρωποι συνήθως περιγράφουν ως οδυνηρή, φαγούρα, καύση ή περιοριστική. Προκύπτει από νευρική βλάβη και κυρίως εμφανίζεται με νευρολογικές καταστάσεις.

Η δυσισθησία προέρχεται από δύο αρχαία ελληνικά λόγια που σημαίνουν “μη φυσιολογική αίσθηση”.

Μπορεί να συμβεί λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, συνδρόμου καρπιαίου σήραγγας και διάφορες άλλες νευρολογικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η καύση, το μυρμήγκιασμα ή ο πόνος της δυσισθησίας επηρεάζει το 12-28% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS).

Η δυσισθησία προκύπτει από νευρική βλάβη. Αυτό συμβαίνει όταν η βλάβη στα νεύρα αναγκάζει τη συμπεριφορά τους να γίνει απρόβλεπτη, γεγονός που οδηγεί σε ακατάλληλη ή λανθασμένη σηματοδότηση.

Αυτά τα μπερδεμένα μηνύματα πηγαίνουν στον εγκέφαλο, το οποίο συχνά δεν είναι σε θέση να τα ερμηνεύσει. Κατά συνέπεια, ο εγκέφαλος επιλέγει να ανταποκριθεί σε μια αίσθηση ή συνδυασμό αισθήσεων που γνωρίζει.

Στην περίπτωση της δυσισθησίας, η εξασθενημένη πυροδότηση των νεύρων μπορεί να προκαλέσει τον εγκέφαλο να διεγείρει τις ανώμαλες, δυσάρεστες αισθήσεις, που κυμαίνονται από μια ήπια αίσθηση τσούξιμο σε αιχμηρό, μαχαίρωμα πόνου.

Η δυσισθησία μπορεί να είναι οδυνηρή, αλλά δεν αποτελεί ένδειξη βλάβης ιστού. Οι ιστοί του σώματος μπορούν να παραμείνουν πλήρως λειτουργικοί και υγιείς, αν και η παρατεταμένη κατάχρηση ή η έλλειψη χρήσης λόγω πόνου και δυσφορίας μπορεί να τους αφήσει κατεστραμμένες.

συμπτώματα

Τα συμπτώματα της δυσισθησίας ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων, αλλά τείνουν να επηρεάζουν το δέρμα, το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, το στόμα, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια.

Τα πιο πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Μια κνησμό, αίσθηση καύσης που μπορεί να μοιάζει με κάτι που σέρνεται κάτω από ή πάνω στο δέρμα
 • Ένα περιοριστικό συναίσθημα, ειδικά Γύρω από τον κορμό ή τον κορμό, μερικές φορές ονομάζεται “MS Hug”
 • μια ανεξήγητη οδυνηρή αίσθηση που συχνά ακτινοβολεί σε άλλα μέρη του σώματος
 • συναισθήματα τσούξιμο ή “ακίδες και βελόνες”
 • Η αίσθηση της πυρκαγιάς
 • Ένα άβολο, δύσκολο να περιγράψει την αίσθηση παρόμοια με εκείνη του χτυπήματος του αστείου οστού
 • Η αίσθηση των ηλεκτρικών σοκ
 • αιχμηρά, μαχαιρώματα πόνους
 • πόνος ή ερεθισμός, ακόμη και από ελαφριά άγγιγμα ή καμία επαφή
 • ένα πονηρό συναίσθημα, παρόμοιο με εκείνο των επώδυνων μυών
 • Η απώλεια μαλλιών, αν επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, οι αισθήσεις μπορεί να είναι είτε οξείες – να συμβαίνουν ξαφνικά και να επιλυθούν μετά από λίγο – είτε χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι επιμένουν.

Πολλές περιπτώσεις δυσισθησίας εμφανίζονται λόγω προοδευτικών συνθηκών, έτσι ώστε συχνά να γίνονται χειρότερα με την πάροδο του χρόνου.

Τύποι

Διαφορετικοί τύποι δυσισθησίας επηρεάζουν διάφορα μέρη του σώματος, αλλά όλα καταλήγουν σε δυσφορία του δέρματος χωρίς βλάβη στο δέρμα.

Δυσπεσσία του τριχωτού της κεφαλής

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο δυσισθησίας είναι πιθανό να βιώσουν μια έντονα οδυνηρή αίσθηση καύσης κάτω από ή πάνω στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Αυτή η αίσθηση μπορεί να οδηγήσει σε ξύσιμο, η οποία δεν μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και απώλεια μαλλιών.

Μερικές φορές, η δυσισθησία του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να προκύψει από μια κατάσταση που επηρεάζει τα οστά της σπονδυλικής στήλης στο λαιμό.

δερματική δυσισθησία

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτό το είδος δυσισθησίας έχουν ευαίσθητο δέρμα που δεν ανταποκρίνεται με τον συνηθισμένο τρόπο σε εξωτερικά ερεθίσματα ή αφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα χαλαρά ρούχα ή ένα περασμένο αεράκι μπορεί να προκαλέσουν αισθήσεις πόνου, καύσης ή ερεθισμού.

Αποκλειστική δυσαισθησία

Κάποιος με αυτόν τον τύπο δυσισθησίας θα αισθάνεται σαν να είναι άβολα το δάγκωμα τους χωρίς κανένα προφανή λόγο.

Η παρεμπόδιση της δυσισθησίας είναι μια ασυνήθιστη παρενέργεια ή επιπλοκή των οδοντικών διαδικασιών.

Δυσπεσσία από του στόματος

Η στοματική δυσισθησία περιλαμβάνει μια ανεξήγητη αίσθηση πόνου ή καύσης στο στόμα ή στις στοματικές δομές, οι οποίες περιλαμβάνουν τη γνάθο, τη γλώσσα και τα ούλα. Μερικοί γιατροί το αποκαλούν σύνδρομο καύσης στο στόμα.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί αναπτύσσεται αυτή η αίσθηση. Μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα πολλών διαφορετικών καταστάσεων που επηρεάζουν το στόμα ή το σώμα. Μερικές φορές, το σύνδρομο καύσης στόματος μπορεί να προέρχεται από μια ψυχολογική διαταραχή.

Ένα άτομο μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης ή την ανταπόκρισή του στη θερμοκρασία και μπορεί να έχουν δυσκολία να μιλήσουν και να τρώνε.

σύνδεσμος με MS

Η δυσισθησία είναι ένα σύμπτωμα των συνθηκών που βλάπτουν νευρικά, ειδικότερα εκείνες που στοχεύουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα ή στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο, όπως τα κράτη μέλη. Η χρωστική είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα της MS.

MS είναι μια αυτοάνοση κατάσταση στην οποία το σώμα βλάπτει ή καταστρέφει τη μυελίνη, το στρώμα προστατευτικού λιπαρού ιστού που επιτρέπει στην διέλευση των ηλεκτρικών παρορμήσεων.

Όταν η βλάβη της μυελίνης είναι ελάχιστη, μπορεί να βλάψει μόνο ελαφρώς ή προσωρινά τη σηματοδότηση των νεύρων. Ωστόσο, η εκτεταμένη βλάβη της μυελίνης μπορεί να κλείσει εντελώς την επικοινωνία των νευρικών, η οποία συνήθως προκαλεί έντονο, μακροπρόθεσμο πόνο.

Άλλες συνθήκες

Οτιδήποτε περιλαμβάνει βλάβη στα νεύρα ή το νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει δυσισθησία.

Άλλες προϋποθέσεις που μπορεί να συμβεί με τη συμπεριφορά:

 • Lyme Disease
 • των φαρμάκων
 • εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Διαταραχή χρήσης αλκοόλ
 • Ορισμένες ανεπάρκειες βιταμινών
 • Εάν το άτομο δεν έχει μακροπρόθεσμη κατάσταση, όπως το MS, τότε η δυσισθησία θα επιλύεται συνήθως μετά από μερικούς μήνες. Η θεραπεία της υποκείμενης κατάστασης θα μειώσει συχνά τη δυσαισθησία.

  θεραπεία

  Τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν με τα φάρμακα που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το κεντρικό νευρικό σύστημα επεξεργάζεται τον πόνο.

  Οι κοινές επιλογές φαρμακευτικής ή χειρουργικής θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Τα ανακουφιστικά από το στόμα πόνου ή τα αντιφλεγμονώδη
  • κρέμες υδροκορτιζόνης ή αλοιφές
  • Χειρουργική κοπή των κατεστραμμένων νεύρων, σε σοβαρές περιπτώσεις

  Ορισμένες επιλογές φυσικής θεραπείας μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου, συμπεριλαμβανομένου του νεύρου πόνου όπως η δυσαισθησία.

  Οι πιθανές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Εφαρμογή ζεστών ή δροσερών συμπιέσεων στην πληγείσα περιοχή
  • Φορέστε κάλτσες υπό πίεση, κάλτσες, παντελόνια ή γάντια όταν είναι δυνατόν
  • Να πάρει αρκετό ύπνο και να αποφεύγει το άγχος, όσο το δυνατόν περισσότερο
  • Χρησιμοποιώντας ανακουφιστές πόνου over-the-counter ή τοπικές κρέμες
  • ενεργοποιεί, όπου είναι δυνατόν
  • αποφεύγοντας τα καυτά περιβάλλοντα και όχι την υπερθέρμανση κατά τη διάρκεια της άσκησης
  • Επιλογή χαλαρής τοποθέτησης, δροσερό, κατά προτίμηση βαμβακερά ρούχα και κλινοσκεπάσματα
  • τα άλατα και η κολλοειδή βρώμη πριν από τον ύπνο
  • δοκιμάζοντας εναλλακτικές θεραπείες, όπως μασάζ, χειροπρακτική, ύπνωση, βελονισμό ή ακουστική και υδροθεραπεία
  • Οι ενέργειες ή οι αντιδράσεις οδηγούν σε συμπτώματα και στη συνέχεια προσπαθώντας να βρουν τρόπους για να αλλάξουν ή να τα διαχειριστούν
  • Συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης ή να λαμβάνονται συμβουλευτικές Οι ασκήσεις χαλάρωσης

  Οι συντάκτες μιας ανασκόπησης του 2018 υποδηλώνουν ότι ορισμένα βότανα μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύουν τον πόνο του νεύρου, αλλά είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό.

  Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν όλες τις παραπάνω μεθόδους, αλλά ένα άτομο μπορεί να δοκιμάσει διάφορες πρακτικές για να μάθει τι λειτουργεί γι ‘αυτούς.

  Ορισμένες θεραπείες στο σπίτι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης ή της συχνότητας των συμπτωμάτων.

  q:

  Αξίζει να δοκιμάσετε τον βελονισμό για τον νεύρο πόνο με MS;

  a:

  Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου σε MS, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα. Ο βελονισμός είναι μια ασφαλής διαδικασία που δεν έχει σοβαρές παρενέργειες, όσο ένας καλά εκπαιδευμένος, αξιόπιστος επαγγελματίας το εκτελεί. Εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί βελονισμό, θα πρέπει να είναι εκτός από ένα πρόγραμμα διαχείρισης καλής πόνου που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και φυσική θεραπεία.

  Οι απαντήσεις αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των ιατρικών εμπειρογνωμόνων μας. Όλο το περιεχόμενο είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρείται ιατρική συμβουλή.

  Διαβάστε αυτό το άρθρο στα ισπανικά.

  • Πολλαπλή σκλήρυνση
  • Νευρολογία/νευροεπιστήμη